Sweetness
THE SWEETNESS
Welcome. It's pink and black. So ? Haha. This are the your path; Dashboard | +Follow
Difficult !

kaw mmg da byk brubah .. aq syg kan kaw ! aq xnk kaw msok HELL ! aq un x mao msok HELL ! tp , aq x branie tgor kaw .. nti bble aq tgor kaw , kaw ckp la aq nie JEALOUS ngn kaw ... kaw ckp aq slame nie x penah kapel soe , aq x penah paham kaw ! weyhh bdk . sedar lha , kapel2 nie x kemane lha ! aq syg an kaw .. aq xnk kaw patah hati just because of A MAN . nti mnangis x suda2 . mmg kaw x nyusahkan aq .. tp , kaw buad aq dlm jln pegi HELL . becauuse of WHAT ? because aq x tgor kaw .. aq bkn la nk mmbgge dri sbb aq skola agame .. tp , ape yg aq tawu .. aq nk share ngn kaw . tp , aq x branie sbb aq tawu kaw mmg da PRO dlm KAPEL2 nieyh . aq paham kaw syg an laki tuhh ! tp , kaw taw x yg KAPEL tuu sbnrnye ZINA ! even ZINA kecik tp it still a ZINA rite ?

Firman Allah: Dan Janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat. (al-Isra’:32) Allah menyatakan MENGHAMPIRI yakni bermaksud apa-apa sahaja yang boleh membawa kepada zina contohnya bercouple..


kaw tgok ! aq bkn larang kaw sbb suke-2 ! tp , sbb aq syg sngt kat kaw .. aq x mao hidup kaw x snang sbb laki tuhh ! aq xnk kaw x pandai sbb kaw angau dlm klas psal laki tuu .

Jika seseorang individu itu tidak menjaga pandangannya, mungkin dia akan terjebak ke dalam maksiat yg lebih besar iaitu ZINA. Kalau ditafsirkan pemerhatian dan mungkin sedikit pengalaman aku, sequence ke arah zina ni lebih kurang begini:

Pandangan > Lintasan hati > Khayalan > Keinginan > Tindakan > Zina kecil > Zina besar


Sebenarnya sequence ni memang reliable jika difikir secara logik akal yang sihat. Malah, ramai ulama-ulama dan ustaz-ustaz yang berpendapat sama seperti pendapat yang aku terangkan di atas tu, iaitu zina besar bermula daripada zina kecil, yang akhirnya bercambah menjadi dahan-dahan maksiat yang merimbun. Zina bermula dengan pandangan yang tidak terkawal. Daripada pandangan sedemikian, kita semakin mendekati zina.


Untuk lebih faham lagi konsep 'mendekati' di sini, kita ambil satu contoh. Katakan Ali ingin ke kedai yang jaraknya, let say 1220 langkah. Apabila Ali melangkah setapak keluar daripada rumah itu sahaja dia sudah dikira mendekati kedai tersebut, setuju? Jadi, pandangan yang tidak terkawal itu ibarat langkah pertama ke arah zina.

Part 'Tindakan' tu dah bersepah di merata-rata tempat. Paling berlambak di shopping complex & universiti. Untuk pengetahuan anda, disekeliling aku pun ada sebenarnya. Apa benda 'Tindakan' yang aku maksudkan ni sebenarnya? "COUPLE".full stop.

Jika pandangan sahaja dah dikhuatiri akan membawa kepada zina, apatah lagi bercouple? Orang yang berakal sihat sepatutnya tiada masalah nak jawab soalan ni.

Aku anggap mereka yang bercouple ini tidak tahu hukum yang sebenarnya. So, artikel ni adalah bertujuan untuk berkongsi dan MEMBERI TAHU. Jika ada sesiapa yang tengah bercouple atau hampir nak bercouple,dan merasakan maklumat dalam artikel ni akan menghalang niatnya untuk bercouple, maka hati-hati. Syaitan itu sentiasa mengajak ke arah kejahatan. Jika ingin mengikut nafsu syaitan juga, then go for it. Tapi ingat azab Allah di akhirat nanti takkan ada penangguhan.Selepas membaca artikel ni fikirlah kenapa Islam mengharamkan gejala 'couple' sebelum nikah

aq harap kaw brubah ! tlong lha ingt tuhan .. pliszz ! aq mohon sngt2 ! aq xnk bdn kaw kne sentuhh dgn api2 yg dkat HELL tuhh ! thats all !

P/s :: rnung2kan ! n slamat beramal .. huhu


Posted at 3:56 PM | 0 comments

|
say hai
Facebook | Twitter
Hai how's my new blogskin? Like it? Rate it boleh? Haha now it yours, you can remove my unvaluable speech here and put yours.

Scream here
Put your shoutbox codes here ; width 200

Navigation

About Links Entries


Credits
Penat-lelah by : Speaking Bunny
Basecode by : Alia L.Joe's
Tutorial : Jaja
Background : Encik Google

- END -